top of page

НОВОТО 20 ЗАПОЧНА КАТО КОШМАРНО О.Ч.З.



Помните ли онзи легендарен анимационен сериал „Приключенията на мечето Ръкспин“? В него храбрият мечок Ръкспин постоянно се бореше срещу една мафиотска организация, наречена “Monsters And Villians Organization” (M.A.V.O.). За нуждите на драгия роден теле-зрител, шайката от рогати и зъбати негодници беше преведена като „Организация за чудовища и злодеи“, или съкратено „О.Ч.З.“.

Макар определено да не си го спомням в детайли, рисуваното сериалче си струваше, а находчивото „О.Ч.З.“ неусетно, но сигурно, навлезе в речта на злободневното общуване и, съответно, в обществения ни живот. В центъра на София, на ул.“Три уши“, се появи легендарния метъл-магазин „О.Ч.З.“, предлагащ всевъзможни атрибути за рокаджиите – от тениски и суичъри, до пиратски касетки и дискове на любими банди. Някои рок-групи, като „Епизод“ например, кръстиха едно от парчетата си „О.Ч.З.“ Съкращението навлезе като жаргон и сред по-младите хора. „О.Ч.З.“ бяха наричани всички метъли, хипари, възрастни университетски преподаватели, пияната колежка с големия нос и футболиста Дженаро Гатузо. И до ден-днешен терминът не е излязъл от употреба, въпреки, че магазинът „О.Ч.З.“ вече затвори (след 17-годишна вярна служба), а хипарите тръгнаха по клинична пътека. Властта също не е пропусната, но сега за разни настоящи и бивши министри на туризма, правосъдието и тем подобни няма да си говорим.

По-интересното е, че жаргонното „О.Ч.З.“ с времето постепенно придоби едно по-символизиращо и обобщено значение, надхвърлящо рамките на конкретното физическо лице. Все ще се чуят реплики от рода на: „Откакто тъщата се премести у нас, животът ми е пълно О.Ч.З.“. Или пък: „Видя ли новия кабинет на премиера? Същинско О.Ч.З.!“. А наскоро в Перник, по време на протестите срещу водната криза в Перник, местната футболна агитка (Така казват!) била скандирала: „Ве и Ка, Бойко и сие, вий сте О.Ч.З.!“ В контекста на новата 2020г. (наричана с тривиалните и вече втръснали „ново 20“, „терца до терца“ и „два белота“), „О.Ч.З.“-то навлезе след новогодишните празници в живота ни с такъв рогат апломб, че ни се изправиха косите. То не беше гореспомената абсурдна водна криза в Перник (последвана от такава в Шумен, а вероятно и в други градове), арести на министри (е, вярно, на коалиционен партньор от О.Ч.З-то на изтупаното конте Каракачанов), убийство с дрон на висш ирански военоначалник, закани за Трета Световна, летящи ракети по въздух, вода и претъпкани пътнически самолети, хиляди изпепелени в пожарите на Австралия кенгура и коали, зверски убийства на младежи от младежи, взривени жилищни блокове във Варна. А, да! Волейболист(к)ите не се класираха за Олимпиадата в Токио. И всичко това за няма и две седмици! Какво ли ни чака докрая!? За капак, през лятото в Пловдив идват за концерт "Slipknot"! Как да не проплачем като едни немили-немити хъшове: „О.Ч.З. до О.Ч.З., майно льо!“.

Лошото е, че на вратата злобно тропат редица други бедствия: държавен монопол и холдинг на В и К, държавен монопол над хазарта, изстискване до капка на всеки гражданин, дръзнал да отдава под наем гарсониерата си за гости. И тук косите съвсем настръхват: Пак дойде Ревизоро и вероятно ще ни обложат с данък, ако пием повече от 500 грама вода на ден. За да не фалирали предприятията. Той ще крачи редом с главния прокурор и всички притеснено ще се питат: Кой от двамата е „новото 20“? Или: Егати годината, дето ни натресе това „О.Ч.З.“!

Не е важно дали сами сме си заслужили такова мрачно начало на иначе хубавата като число година. Нито, че е резултат на евентуално някакво нещастно стечение на обстоятелствата, а не, примерно, на съзнателно планирана вероломна атака на видимо и невидимо „О.Ч.З.“. По-страшното е, че си нямаме мечето Ръкспин. Дето да се справи с шайката негодници, като развърти мечешката си лапа, та да не ходим все намусени, фрустрирани, несвободни и некъпани. Защото това „О.Ч.З.“, дето ни връхлита на дневна база, трудно може да бъде сплашено само с умни приказки и плакати. Пък и си няма коси за настръхване!

За финал, да си припомним култовия текст на парчето „О.Ч.З.“ на група „Епизод“. С надеждата да не се превърне до края на 2020г. в предизборен или, не дай си боже, национален химн, в изпълнение на Веско Маринов.


Ний сме бандата проклета

що членува в О.Ч.З.-то.

О.Ч.З.-О.Ч.З.

Ний сме бандата крадци

и лъжци и подлеци.

Всичко лошо и ужасно

считаме за най-прекрасно.

Хайде викайте момчета

да живее О.Ч.З.-то

Нямаме вече текст!

Има соло-о-о-о!

  • Facebook Social Icon
bottom of page