top of page

Коледата - начин на употреба

Коледата - начин на употреба. Или как да я употребим, преди тя да ни е употребила.


В последните 10 дни социално предопределените разговори, в които се вклинявах като неканен гост на Коледа, варираха от "Знаеш как е?! Преди Коледа", "Всичко искат всичко преди Коледа. Но ние ще оцелеем", "Айде, да мине Коледа и всичко ще се оправи" и т.н. и т.н. Времето започна да се дели на ПРЕДИ и СЛЕД Коледа. Коледа се превърна в онова чудовище ала Лох Нес, което никой не е виждал, но от което всички се страхуват. Всеки пъклено прави планове за тъй наречените ПРАЗНИЦИ и за всичката себичност, която обичайно ги заобикаля. Напук на всичко и за най-неортологичните последователи на празника - ДНЕС ЗАВАЛЯ. От онзи белия и пухкавия, дето да ти напомни за всичката помпозност на празник, който следва да ни смирява, одухотворява и облагородява.


Днес обаче, малко над седмица преди предстоящата помпозност и ритуалност, в която малко вникваме, ме тревожи смисъла на всичко това, причината за "побесняването" ни, обяснението на "влудяването" ни. Нямаме друга причина и обяснение да даряваме и подаряваме - около Коледа е гвоздея на програмата; нямаме друга причина и обяснение да се обърнем към близките и далечните си и да си спомним за тях - Коледа е причината; нямаме друга причина и обяснение да бъдем с децата си - Коледа е причината; нямаме друга причина и обяснение да създадем уют и чувство на специалност - Коледа е причината. КОЛЕДА! КОЛЕДА! КОЛЕДА!


Вероятно ако не беше Коледата щяхме да сме зли малки старчета стил Скрудж, които броят злостно своите останали петачета, мислят само за себе си, побъркано въртят лентата на живота си и живеят под ритъма на студената LED светлина на крушката в офиса. Може би ако не беше Коледата нямаше да измисляме малките чудеса, с които да сгряваме своите близки и далечни герои, влезли в лентата на нашия живот. Може би ако не беше Коледата щяхме забързано да спринтираме към следващата "голяма" цел на социалната игра, която безспирно играем. Може би ако не беше Коледата половината от оборота на повечето магазини не би бил реализиран. Може би.... Може би.... Може би....


Може би КОЛЕДАТА не ни е виновна. Може би ние носим вината пред КОЛЕДАТА?! Може би отговор има, а може би - НЕ. Може би отговорът е в ТЕБ. И ТВОЯТ НАЧИН НА УПОТРЕБА НА КОЛЕДАТА!



  • Facebook Social Icon
bottom of page