top of page

В страната на XXL-а, в което кафето е само 2 калории


Мощен. Потен. Голям.

Приближава те. Лъха те.


Цветът на кожата му е по-черен от цвета на избелялата черна риска, която е надянал.


Носи със себе си и една от големите кофи със сламка дълга около метър. Вътре се мрежи течност с небесно син цвят. Викаш си "Сигурно витамините му са това". И отминаваш. Загледан в лекото му полюшване.


В страната, където всички носят ХХL, кафето обаче е само 2 калории. Какво му плащаш, дет се вика. Напомня на отдавна отминалата реклама на Тик Так, в която по аналог свежестта идвашe на същата цена, защото "Много свежест само в 2 калории".


Калориите - цар на местното население. Ако човек се вгледа добре, може да ги открие в менютата по ресторантите, кафенетата, рекламите. Дори и на бутилките с вода, за която изрично е написано че е 0 калории (бутилката е под бранд Smart Water (Умна вода), та сигурно с това може да обясним тази ниска калорийност). На някои от машините за готова храна пък предвидливо се предупреждава "Внимание! Калории!".


Кому?! Защо?! Как?! Цял един свят на външно се перчи със своите постижения. Свят на бляскавост и показност. Свят на опаковката и панделката отгоре й. Свят на лудост. До табелите за кафе с 2 калории - група просяци. Изгубили човешкото в човека. В метрото - същите. Викат. Скачат. Агресират се. Изгубили света в големината на околната световност. Не, кафето само в 2 калории не е виновно.


Но кой, кой тогава носи капка отговорност за цялата безотговорност навън? Ти? Аз? Той? Ние? Те? Тръмп?

Всички - вероятно всички. Всички, които сме си се зарадвали веднъж на таз блясъчна привлекателност на ГОЛЯМОТО. Всички, които сме си го пожелали. Поне веднъж.


"Кога ще ги стигнем американците?" - питаше Тодор Колев. Лека му пръст и дано никога не ги стигаме. Дано никога не повярваме, че само размерът има значение, че опаковката е всичко, че по-високото е по-висшето.


Иначе - иначе рискуваме да се потопим в едни 50 нюанса по-сиво. А да не забравяме, че няма нищо по-лошо от тръпката на това да живееш в кофти скълъпена Холивудска продукция...

  • Facebook Social Icon
bottom of page