top of page

ТЪРСЯТ СЕ ТОПЧОВЦИ И СТИКЕРИ! СПЕШНО!! НА ЖИВОТ И СМЪРТ!!!


Горещото футболно лято покрай Световното в Русия превъзбуди не само феновете, но и невръстната подрастваща родна младеж. За разлика от минали години, когато производителят „Панини“ пускаше задължителния албум със стикери за Европейско или Световно първенство, напоследък колекционерската страст на малчуганите постоянно и целогодишно е гъделичкана с нови футболни лакомства – ежегодните албумите на Шампионска лига с над 500 стикера.

Само две седмици след финала, на който Реал Мадрид пак триумфира, на дневен ред излезе Световното в Русия и съответно новия, по-обемен и с над 650 стикера албум. На всичкото отгоре се появиха и Топчовците, рекламирани повече от успешно от последната ни угаснала футболна звезда Митко Бербатов. За децата и родителите, които не са посветени в новата игра (ако въобще има такива), става дума за един картонен албум с формата на футболно игрище, в който малчуганите трябва да съберат 32 нахилени топчета с герба и флага на всички участници на Световното в Русия. Има и „черешка в тортата“ – всички събрали целият набор от 32 топчета ще получат специалното 33-то топче с герба и знамето на България, плюс картичка с автограф на Бербатов. Вероятно като знак, че националният ни отбор е най-активния зрител на първенството по телевизията. Или заради това, че Бербатов може би ще е с екип на „Керала Бластерс“ от Индия, което си е истинска находка.

Тук е най-голямата уловка. За да се получи тъй безценната награда, Топчовците трябва да се съберат за няма и месец – до 01 юли. Защо толкова рано, при положение, че първенството свършва на 15 юли, не става ясно. Другото обезпокоително нещо е, че топчовците се получават само във веригите на „Кауфланд“ – един срещу покупка на равностойност от 20 лева.

Системата е същата както при стикерите, за които вече се изписа, че колкото повече стикери купуваш, толкова повече те ще се повтарят. Тоест, колекционерите почват да трупат така наречените „повторки“. Математически закон. Даже някой беше изчислил, че за да се събере по традиционния начин, един албум със стикери (чиято единична цена е съответно 2 лева и 1/1.60 лева) излиза 1200 лева. С тази разлика, че ако стикери могат да се купят навсякъде из различните книжарници и лавки, топчовците се получават само във въпросната хранителна верига.

И кой страда от това, че с всеки изминал ден топчовците са все „повторки“ и 1 юли идва? Ще кажете невинните дечица. Да, аме не! Техните родители са не по-малки жертви. При това става дума за две колекции по едно и също време, всеки родител би изхлипал „не стига, че гръм ме удари, ами се и насрах“. Лично наблюдавах как един мъж с потно теме направи във въпросния магазин сметка от 77 лева и получи съответно 3 топчета. Придружаващият го малчуган го изгледа като Хищника и човечецът хукна обратно да купи още нещо за 3 лева, та да докопа четвърто топче. Дано да не са били „повторки“.

Получава се и ситуация, че притиснати от малкото време и истеричния рев на децата, татковците и майките посещават „Кауфланд“ по два-три пъти дневно и правят сметки за неща, които нито им се ядат, нито имат нужда от тях в момента. Аз, например, си купих за разредител на непознат вид сръбска ракия един прескъп сок от алое, в който плуваха определено враждебни биологични твари. Вярно е хранителна тази верига. И всичко това се трупа за сметка на септемврийската почивка на левия ръкав на Халкидиките.

И не само това! По Фейсбук родители организират групи за размяна на топчета и стикери. Баби и дядовци са мобилизирани в провинцията да пазаруват и пращат по куриерските фирми на внуците топчета, които не са „повторки“. На сергиите пред хотел „Рила“ в столицата (преместена поради ремонта на площад Славейков) тревожни родители ръчкат из кутиите със стикери и топчета и правят размяна две за едно или директно купуват топче или стикер за два лева. То по принцип там е най-голямата далавера, защото един албум с необходимите стикери може да се купи направо за 120 лева. Упс, това не трябваше да го казвам…..

Така че драмата предстои на 01 юли. Колко малчугани ще се почувстват шампиони и колко отпаднали в предварителната фаза, не е ясно.

Има обаче две хубави новини. Първата е, че чак до септември, когато почва новата Шампионска лига, няма да има албуми и всякакви топчета. Втората е, че от "Лидъл" не пуснаха онези джвакащи гумени стикита, каквито имаше за миналото Европейско по футбол и така не ни досъсипаха.

  • Facebook Social Icon
bottom of page