top of page

Изкуството да бъдеш заменим - или Ода за секретарката


Кубчето Лего. Плоският винт. Клечката за зъби. Цигарата сред пакет сродни. Еднородието в кутията кибрит.


Тя бе просто секретарка. Или казано инак - тя бе живото въплъщение на всичко по-горе, облечено в плът. Жива бе, макар да обитаваше убежищо пълно с мъртъвци.


Бе секретарка. Секретарката от лъскавата адвокатска кантора. Как бе заслужила тази чест, привилегия и награда все още не можеше да разбере. Може би като реверанс към дългите си крака, поклон пред пленителните й коси, преклонение на опияняващата си усмивка. Зад нея - 24-каратова усмивка. Избелени зъби на Colgate. Това всичко е тя - феерия на заменинимостта. Неясно още дали и на посредствеността. Влюбена в образа си от малка, откакто бе започнала да работи при престижните адвокати с гига-заплати започна да губи чувството си на ценност. Можеш ли да си ценен, ако си заменим? Ето този въпрос й се вреще в промеждутъка от 9 до 17:30 часа. Въпросът Сократов й даваше отмора единствено от 12:30 до 13:30 часа, когато го слагаше на пауза и отиваше на обяд с другите заменими. Групичката на заменимите има едно общо нещо - подушва се, намирисва се и се намира. Няма значение къде и кога. Мястото, както и групата, са изконно заменими.


Тя обаче знае това. И знае, че това е изкуство. Изкуството на заменимия човек. Не го владее всеки, но веднъж овладял го човек се опиянява от него и .... не може да се запре. Изкуството на заменимостта те превръща в резервна част, в трето колело, в перфектния заместител - демек нужен и главен си само ако главният се прецака да го няма.


Секретарката от престижната адвокатска кантора добре знаеше това. Затова всяка сутрин заставаше с трепет в близост до стълбите, за да види момчето, крачещо нагоре, към другите, по-високите етажи. Момчето бе слабо, високо и синеоко. Може би на нейните години. А може би и по-малък. В него живееше магнетизъм, непонятен и чужд й. То просто още не бе, а и не щеше да овладее ИЗКУСТВОТО ДА БЪДЕ ЗАМЕНИМ.


Тя запомни това точно на 08.08.2017 г. Защото някои можем и да заменим, някои могат и да живеят в заменимост, но някои просто са незаменими.


ИЗКУСТВО! Не можеш го разбра. А на нея точно днес и точно сега й се прищя да научи ИЗКУСТВОТО ДА БЪДЕШ НЕЗАМЕНИМ!

Беше ли? Щеше ли? Можеше ли?

ИЗКУСТВО - не искаш го разбра!



  • Facebook Social Icon
bottom of page