top of page

Агаси и Саботьорът на големия тенис


Той бе Велик. Той е Велик. Щефи Граф и челядта им може да потвърди. И тенисът му е голям.


А зад всеки велик тенисис се крие по един велик саботьор. Агаси и неговият определено влизат в тази графа. Защото за да си велик трябва поне един саботьор да си надвил и обезоръжил.


Кой обаче бе саботорът, пробил пътя на Андре към големия му тенис. Саботьорът, по аналог на всички древни дракони, минотаври, кентаври, лами, бикове, сфинксове, харпии и циклопи, поставя препятствие. Препятствието пък бива на пътя, за да бъде преминато, преодоляно, извървяно. Инициацията на малкото момче от митологията до сега винаги е включвало превъзмогването и надмогването на себе си и малкото в тебе ти. Така и Андре и неговият саботьор - или вътрешният глас, който пъпли и нашепва на всички ни, че: 1) не можем; 2) не ставаме; 3) не сме добри; 4) не заслужаваме.


Но Агаси заслужава. Както заслужаваш и ТИ. Който и да си ти - ти го заслужаваш. Да го надвиеш онзи вътрешен тих (а в някои случаи и доста шумен саботьор), който препъва ни често и подлага ни на подводните камъни с цел да удави ценното в нас, да застреля и убие диво-живото в нас.


Андре го надви. И саботьорът се примири......защото ако не надвием саботьорите ние, обичайно надвиват ни те. Можем ли да си го позволим? НЕ! В големия тенис няма място за саботаж.


П.С. Всякакви референции към големия тенис са изравнени с ГОЛЕМИЯ ЖИВОТ. Онзи, който можем да живеем, ако саботьорът преодолеем.

  • Facebook Social Icon
bottom of page