top of page

АКО М-ТЕЛ ТИ ПЛЕСНЕ ШАМАР, ДАЙ СИ ДРУГАТА БУЗА НА КЗП (по действителен случай)Tа, действителният случай е следния: Един изряден потребител, да го наречем бай Иван, ползвал от 15 години услугите на М-Тел. До такава степен ги заобичал и им повярвал, че си нагиздил договора като салкъм грозде – телефон, домашен интернет, домашна телевизия, мобилен интернет. Когато бай Иван получавал фактура по мейла, на секундата се понасял в тръс към близкия лаптоп, за да си плати таксите онлайн. Втълпил си беше, че за мигновено плащане на фактури, се трупали някакви точки, за което щели да го дадат по телевизията с голям правоъгълен картон в ръце и написана на него сума.

До деня, в който бай Иван получил СМС със следния текст: “Заради непогасени задължения, спираме ви услугите от утре”. Единствено фактът, че бай Иван неслучайно бил избягал от работа, за да гледа повторението на “Щурите съседи”, както и близостта на чекмеджето с хапчетата за кръвно, го спасило. С треперещи ръце той набрал 1730, за да попита дали няма грешка и да се извини за месец май 2013г., когато си бил платил фактурата едва на втория ден от началото на срока. Отговорили му, че имал друга карта, която не плащал.

Бре, ами сега, каква друга карта!? Напънал се бай Иван и се сетил, че преди време му били дали таблет с интернет карта, уж подарък, но после се оказало, че трябвало да плаща месечна такса за тоя подарък. “Ама аз отидох да върна таблета тогава. И вие ми казахте, че ще го задържа без картата, ако преподпиша договора с най-големия тарифен план. Това направих. Фактури не съм получавал за тоя таблет. То и картата върнах. Аз съм изряден. Аз съм бай Иван, бе”, заоправдавал се бай Иван. Жената от 1730 била любезна и го успокоила, че утре нямало да му спират услугите, но да отиде до най-близкия офис и да се оправи.

Отишъл след един час бай Иван до най-близкия офис, където го накарали да си пусне жалба и отново го успокоили, че нямало да му спират услугите по основния договор. Бай Иван изпуснал парата......

На другия ден му спрели всички услуги. Този път бай Иван бил на работа.

Когато след три дни бай Иван напуснал болницата, той веднага пуснал електронна жалба в КЗП. Гледал беше предавания, в които председателят на комисията апелираше гражданите да си търсят правата срещу монополистите на мобилния пазар.

Това станало след като от МТел му изръмжали първо да плаща, каквото му поискат, после да се оправя. Чак като платил, бай Иван разбрал, че имало наистина фактури за тази друга карта. Бай Иван чинно попълнил формата на страницата на КЗП, описал договора си и случая, като прикачил сканирано копие от сигнала до МТЕЛ. И зачакал.

Почти веднага получил потвърждение по мейла, че жалбата му е приета. “Има справедливост”, ликувал бай Иван, “Да живее КЗП!”. Пиянството на бай Иван продължило 15 минути. Втори мейл го известявал, че жалбата му е нередовна. Влезнал той в страницата и установил, че трябвало да добави “договори, фактури, документи”. Ами сега!? Какви договори, кои фактури, какви документи....

Бай Иван нямал друг избор, освен да се свърже с дежурния телефон на КЗП. Никой не вдигнал. Тогава сложил очилата и видял, че този дежурен телефон всъщност отговарял по сигнали и жалби само от 15.00 до 17.00 часа в работни дни.

В 15.01 часа бай Иван успял да се свърже с КЗП, при което се провел следния разговор:

Тя (неустановена служителка): Алоооо....

Бай Иван: Ало, имах една жалба от сутринта, казвам се бай Иван. Пишете, че е нередовна и искате документи, много, уточнете какви обаче и защо.

Тя: Я да видим.....

(в слушалката бай Иван чува силни удари като от чук)

Тя: Да, вярно...Ох, много чукат тука...Ами да...Нямате документи към жалбата.

Бай Иван: Имам, сигнала до Мтел. Договорите съм ги цитирал. Те не ви трябват. Фактури също. Само проверете дали съм бил изряден по основния си договор и защо ми налагат тормоз и рекет, сякаш са съдии-изпълнители...

Тя: Сега не ми повтаряйте на глас жалбата...

Бай Иван: Вие нали сте я чели?

Тя: Е...мога ли да чета всичко...ох, много чука...видях, че няма документи.

Бай Иван: Какви документи?

Tя: А?

Бай Иван: Питах какви документи. Просто проверете, има номера на договора, аз не споря по клаузите. Проверете, че съм изряден по задълженията и въпреки това ми спряха услугите, след като ме излъгаха, че няма да го правят. Така ме подвеждат.

Тя: Ама то си има процедура, бе друга...господине! Аз нямам време да чета всичко. Трябва документи.

Бай Иван (държи се за сърцето): Какви документи, бе жена!?

Тя: Всякакви. Всичко. Ох, тоя много чука..

Бай Иван: Ми не му пускайте бе, другарко!

Тя: Какво?

Бай Иван: Ох, нищо!

Тя: Вижте, ако не искате, откажете се от жалбата. Да не си губим времето. Трябват документи, всякакви, да се хвана за нещо!

Бай Иван: Хвани се за тоя, дето чука!!!

Тук бай Иван затворил слушалката и изведнъж се почувствал облекчен. Пулсът му се нормализирал. Червенината от бузите преминала в прасешка розовост. После една неочаквана веселост избила от очите му. Той изтрил жалбата от страницата на КЗП и доволно потрил палци в показалци. “Хи-хи, хубаво я подредих тая”. После си пуснал “Щурите съседи” на запис.

  • Facebook Social Icon
bottom of page