top of page

Грънджът е мъртъв?! Те ли се предадоха или ние ги самоубихме?

Те се предадоха. И ние ги самоубихме. Край с архитектните гиганти на грънджа. Кърт Кобейн, Лейн Стенли, Крис Корнел... самоубиха грънджа и с това го иконизираха. Сиатълският дъжд днес плаче за тях. И им дава нов живот. Отвъден живот. Хубав живот.


Ние ли не ги разбрахме? Те нас ли не разбраха? И ни се подиграха като отидоха в онова по-хубавото, за което пееха в песните си. Вики Корнел онзи ден каза, че е говорила с Крис преди края му в банята с шнура. Звучал бил странно. Къртни Мишел Лав бе открита под формата на бележка в портфейла на Кърт Кобейн, цитирана със следното: "Вие, Кърт Кобейн, вземате ли Къртни Мишел Лав за ваша законна напомпана съпруга, въпреки че тя е пъпчива кучка и хвърля всичките ви пари за дрога и секс с други..."


Pearl Jam имат една титанична песен "Just breath" - в която пеят, че "Yes I understand that every life must end". Песен от още по-титаничния Into the WILD филм за повърхностното, в което живеем. Но има нещо титанично трагично в това, че днес онзи, ТИТАНИЧНИЯТ И ГЕРОИЧНИЯТ трябва да спре да живее. Бил се самоубил; било проява на слабост; било резултат от антидепресантите, с които е помпан единствено с целта просто да продължи да диша; било следствие на дрогата и алкохола, без които понеже бил известен не можел да мине; било ........ било просто САМОУБИЙСТВО. Поредното. Със сигурност не последното.


И докато ги сочим с пръст и се чудим защо го направиха, как го направиха, дали го направиха, остава въпросът защо ние го направихме, как ние го направихме, дали ние не го направихме? Оставихме ги! Оставихме ги into the wild. Да се оправят. Както знаят. И ако знаят. Не го ли направихме? Не им ли показахме един свят, пълен със силикон, пластмаса, удължители за пениси, напомпани устни, пошли усмивки, перхидролени руси главици. Не го ли направихме този свят ние - аз, ти, тя, той, то.....Ние, безличната маса, която приема Джъстин Бийбър да се лее по радиото като манна небесна, а Тейлър Суифт да е новата Мадона? Не ги ли стъпкахме като бурен в свят, в който единственото риалити е риалитито по Нова?


Грънджът не се самоуби. Грънджът бе самоубит. В едно масово истерично самоубийство. Пръст в него имаме ние. Аз и Ти - тези, които продължават да съществуват в света, който роди Бийбър, в годината, в която Кобейн го напусна.


Един ден може би ще самоубием и себе си - може би ще го направим дори на живо, в риалити по-рИално и от риалитито по Нова.


А до тогава?


До тогава ще останем с .....I don't wanna hurt, there's so much in this world To make me bleed." в изпълнение на Еди Ведър.


  • Facebook Social Icon
bottom of page