top of page

ЗА БЕЕМВЕТО, БУХАЛКАТА И ТЕХНИЯТ БИОЛОГИЧЕН ПРИДАТЪК


Много бой по улиците напоследък, много нещо. И все след някакво безобидно ПТП. По сходен сценарий и с еднотипен профил на биячите.

Някакси романтично изглеждат нещата в Америка, например, или в Скандинавските страни, където след удар между два автомобила, шофьорите се здрависват и си разменят визитки, за да “оправят нещата там при застрахователя”.

В Индия пък, казват, шофьорите с будистко самосъзнание се радвали като деца, ако ударят колата на техен сроден брат-будист, защото това било повод за ново запознанство. Следвали семейни вечери, съместно споделяне на празници и тъжни поводи. Включително обявяване на тридневен траур при внезапна кончина на кравата на някой от тях.

На подобни романтики нашият средностатистически водач на МПС би се подсмихнал с недоверие и някак снизходително. В нашия балкански свят такива лиготии не минават. Как биха реагирали обаче шофьорите на двете култови марки БМВ и Ауди?

И друг път съм споделял личното ми мнение, че с тези две марки нещо не е наред.

Имам чувството, че в тях производителят вгражда някакъв чип с високо биотехнологично и психосоматично въздействие. Той излъчва особен вид честотни вълни на близко разстояние. Чувал съм, че са разработени в специални лаборатории, скрити дълбоко под земята и използващи базите на Нацистка Германия, предоставени преди повече от половин век на вербувани учени за разработване на междупланетарен космически кораб. Целта на тези вълни е да причинят пристрастяване на водача към съответната марка, следствие на което той до живот да ползва само БМВ или Ауди и да презира всички останали марки и модели.

Няма как иначе да бъде обяснено защо болшинството от ПТП-тата по улиците са причинени от един от двата автомобила. Или пък защо 90 процента от преминаващите на червено, каращи в насрещното или с умопомрачителна скорост автомобили са именно БМВ или Ауди. Не знам...Ако греша, поправете ме!

Няма как да бъде обяснено и защо водачите на тези две марки, след като се качат в автомобила, задължително слагат черна шапка и тъмни очила, надуват чалга до дупка, долната им челюст внезапно се удължава напред и няколко лиги започват в такт да играят бънджи на долните им устни. Поне на мен винаги така ми е изглеждало.

Има обаче и нещо друго. Чипът действа и в други посоки. В смисъл, че той помага на Повлияния да забрави несгодите от ежедневието. Началника в работата, който му натяква, че производителността му е като на клошар. Собствената му жена, която с такава насмешка го гледа напоследък, че му иде да тръгне за риба. Така наречените му приятели, които го бъзикат, че и една мряна не може да хване с въдица.....

Веднъж качили се в автомобила, чипът ги превръща в Новите Терминатори на пътя. За тях вече няма несгоди, няма светофари, правила за движение, пътни знаци, ограничения на скоростта /Шшш, ало, кво ограничение, бе!?/. Те изригват срещу всеки, който им се изпречи на пътя. Защото са ВЪОРЪЖЕНИ! А ако някой дръзне да ги изпревари!? Ооооооооо...каква груба грешка от тяхна страна! Тогава духът на Кобрата /отпреди мача с Кличко/ се вселява в тях и те поемат на кръстоносен поход срещу Неверника. Той завършва обикновено със съчетание с бухалки на пътя и откровен кютек спрямо Дръзналия.

После? После, разбира се, следва позорно бягство. Защото като се отдалечиш на разстояние от купето на автомобила, въздействието на чипа отслабва и те изведнъж осъзнават какви си ги свършили. Става им страшно и..... беж, лиске, да бягаме....

Помня как наскоро преминавах през едно от натоварените сутрин кръстовища в Столицата – това между бул.Шипченски проход и ул.Николай Коперник. Трябваше да направя прословутия ляв завой и да изчакам насрещно движещите се. Те тъкмо се изнесоха и почти бях започнал, когато видях насреща ми да връхлита Ауди с може би около 100 км/ч. Даже един пенсионер го забеляза и започна да ми маха с жълта торбичка на Билла. Беше ясно, че водачът му ще премине на червено и ако аз тръгна, ще ме отнесе на поне сто метра. Видях и физиономията му, когато прелетя покрай мен. Под черните си очила, той се бе озъбил свирепо и сякаш крещеше: “Агрр-ха-ха—грр-ха- ха-уууу”.

Естествено, когато отмина, се озовах в средата на кръстовището, което, съответно бях задръстил на мига. Някои подходиха с разбиране. Други, като един от идващо отдясно БМВ откровено ми каза през прозореца: “Агрр-ха-ха—грр-ха- ха-уууу”.

Дали обаче причината за толкова пребити по улицата след ПТП се корени в този чип? Дали не е някой вирус, който напоследък върлува по паралел 42 на земното кълбо. Или пак става дума за чип, но друг, вграден тайно или още с раждането ни? Не знам.... Ако греша, поправете ме!

В такива случаи се сещам за един мой съученик, който като юноша мъчеше малки котета. Натъпкваше ги в плондери от спукани футболни топки и след това биеше дузпички в стената на гаража. Питах го, защо измъчва котетата? Той сякаш се угрижи, нещо в него като че ли трепна. Накрая тъжно призна: “Щото ми писаха двойка по Биология!”


  • Facebook Social Icon
bottom of page