top of page

ВИЖ #КОЙ ЗАГУБИ ИЗБОРИТЕ!


Изминалите президентски избори метафорично напомняха на онази бутафорна фантастика на Люк Бесон, наречена "Петият елемент". Щяхме ли да намерим онзи така нужен ни Пети президент/елемент, та да отблъсне Врага пред портата, който и да е Той: Путин, Ердоган, Тръмп, футболния отбор на Беларус...

Вместо изкусителната Мила Йовович обаче, трябваше да се задоволим с това, което родният пазар ни предлагаше: Цецка Цачева, Илияна Йотова, Татяна Дончева. Както и да е! Кой обаче спечели и кой загуби от тези президентски избори?

В условията на парламентарната ни република президентската институция безспорно не е от пъростепенно значение. Нито конституционните й правомощия са кой знае какви, нито има ефективен механизъм за въздействие върху парламентарните действия и хрумки. Така че, голямото говорене за това, че имало решителна битка между сини и червени, ляво и дясно, чалгари и метъли и всякакви други, си беше предизборно плашене на гаргите.

При така конституционно подрязаните му крила, от президента ни се очаква единствено да бъде с ефектен външен вид, авторитетен, да проявава публично решителност, абе, да хваща око и у нас и в чужбина. Нищо повече! За да не изпадне в ситуацията на Роската, който дълго ще остане в спомените с това, че Бойко обичаше пред хората да му оправя перчема и якичката.

В това отношение, родният избирател просто нямаше особена дилема. Както беше написал един приятел в порфила си, то е като да сравняваш МИГ-29 с на баба ми хвърчилото. Иначе казано, Генерал Радев определено е Победителят Президент! В мач без кой знае какъв смисъл.

Не е вярно обаче, че Цецка Цачева е загубила! Не съм съгласен! Кога, при какви други обстоятелства, друг път, тази РабФак труженица ще събере 1 200 000 "likes" и ще бъде наречена в ефира "Майка на Нацията"? Кога, при какви други обстоятелства, друг път, най-видните интелектуалци и общественици на Народа, начело с Васко Кръпката, ще я нарекат Разумният избор? Кога, при какви други обстоятелства, друг път, Лукарски и Москов ще искат да сучат едновременно от нейната гръд? Няма да отговарям на риторични въпроси. Цецка постигна най-голямата си победа в житейския си път на Жена, Майка и задочно завършил Юрист!

Тогава все някой е загубил на тези избори. Не е Бойко със сигурност, защото той си търсеше отдавна повод да се изниже. Неговата тактика си е такава по принцип, малко шумкарска. Като стане напечено, вдига леко кръвно и се шмугва в храстите! Като отмине потерята, връща се обратно в играта, с тия, с които е играл карти в шубраците.

Всъщност, големият губещ е Цецо! Да, това са първите избори, които Цветан Цветанов загуби. Направо не е за вярване! Какво се е случило с този човек!? До полунощ след балотажа със зачервени очи следях как Цецка, подобно на отминалите местни избори по места, обръща в последната минута мача с 50.1 на 49.9, но...Цецо го нямаше...

Казват, че всичко е заради нещастно стечение и съвпадение на обстоятелства. Цецо е имал неотложен личен ангажимент по същото време - бил нает да обръща някакви първоначално обречени изборни резултати в Съединените щати. Голям зор било, но свършил бил работа. И не успял да се върне навреме за Цецка. Това обяснява липсата и на неговия трубадур Веско Маринов. В смисъл, че предизборната ни кампания не беше много потна.

  • Facebook Social Icon
bottom of page