top of page

Повече тикви за днешния HALLOWEEN



Ще попитате: Какво му е особеното на тазгодишния Halloween? И ще сте прави да негодувате, че ето пак се почва вечния спор за това колко ни е чужд този презокеански олигофренски празник и къде, по дяволите, остана българщината на днешния ден? Защо, вместо да облечем народни носии като Цвъцко /б.р. Цветан хайдутин/ и запеем възторжено "Петко льо, капитанине" на фона на гайда и печена тиква с орехи, ние се боядисваме и обличаме като изроди и хабим тиквите, като ги тъпчем отвътре с горящ парафин? Труден въпрос с невъзможен отговор.

Обаче да помислим трезво, глобалистично и проевропейски! Какво щяхме да празнуваме на 31 октомври, ако не се беше появил преди двадесетина години /с Демокрацията/ Halloween? Този път лесен въпрос с лесен отговор. Нищо! Така че в един празник повече няма нищо лошо!

Сега, да оставим настрана павурчето с ракийца и нахапаната торта и да си отговорим честно на въпроса: Децата забавляват ли се днес? Охо, и още как! Практически погледнато, ще ни оставят на спокойствие да си допием ракийцата. Само тиквата ще стане зян, ама голям праз! То сега му е сезона!

Разбира се, има някои минуси! Тропат ти късно вечер по вратата разни пубери. Когато им отвориш, получаваш сърцебиене от налудничавата смесица от бутафорни скелети, наситени с мирис на китайски стоки маски, коси, разлигавени брекети и прясно цъфнало акне. И трябва да ги черпиш с бонбони и други лакомства, за да не ти намажат после дръжката на вратата с нещо слузесто, лепкаво и, не дай си боже, кафяво. Така пък влизаш в конкуренция със собствените ти деца, които негодуват, че раздаваш на другите твърде много лакомства с безценни Е-та в тях, а пренебрегваш милото, дето като остарееш, ще се надяваш да те гледа.

Има обаче нещо по-интересно тази година, което компенсира напълно гореспоменатите минуси. То е закодирано в основния символ на Halloween - тиквата! По принцип не всяка тиква става за Halloween! Така например, тиквата тип "цигулка" не може да бъде оформена подобаващо и някак остава непотребна.

Кандидат-президентската кампания обаче предлага изключително разнообразие от другите по-подходящи за целта тикви тип "кратуна". Сега няма да изпадам в подробности на кой кратуната е по-хелоуинска, за да не бъда обвинен в партийни пристрастия и агитация. Затова всеки сам може да си представи всичките около двадесетина кратуни добре оформени, изрязани отвътре /то материала там не е много/ и натъпкани със свещи! Получава се някакъв еклектичен пърформанс, който може да прерасне дори в патриотичен възторг и революционен патос. Тези трепетни чувства могат да бъдат гарнирани с подходяща за целта музика, като например Helloween, Lordi, Alice Cooper или пък певческия хор "Йоан Кукузел", някое опело от произволно избрана църква... Така че ето ви един по-особен Halloween тази година. Пиршество на въображението, благодарение на бъдещия ни Президент, който и да е той! Вълшебно направо!

Тук зевзеците могат и да натрупат здравословен адреналин, кръщавайки кандидат-президентските двойки с подходящи тиквени псевдоними, като "Летящата тиква", "Рабфак тиквата", "Тиквата с фес", "Тиква и кебапчета", "Тиква кремъклийка", "Тиквата с цигулка" ...

Но спри сърце! Недей! Не прекалявай! Важното е да побързаме, защото празникът трае само една нощ! На сутринта, по тъмно, идват НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ. С тях шега не бива!


  • Facebook Social Icon
bottom of page