top of page

ДА СЕ ТАГНЕМ НА МАРС


Много страсти се развихриха покрай анонса на компанията Space X за предстоящия полет до Марс. Той щял да се случи през 2022 година, че даже и по-рано, всеки можело да се запише, и даже имало промоция за цената на билета – някакви си 200 000 долара. В едната посока. Признавам, че някакво вътрешно същество взе да ми прави “гъди-гъди” под лъжичката и съвсем насериозно си казах: “Бре, да му се не види. Имам пет-шест години, да взема да посъбера парици и, хайде на Марс!”. Със сигурност милиони са си помислили същото. Което поражда множество въпроси:


1) Първо, гадно ли ще бъде пътуването? Казват, за около 115 дни. В кораба щяло да има забавления, кина, игри, ресторанти, нощни клубове, кебабчета, мебабчета, момиченца за къпане...Всъщност, това последното го казваше Митьо Пищова. Няма значение! Никак не звучи зле. По-добре от едно 24-часово изнервено пътуване с изтърбушени автобуси до екзотични дестинации, като Албания, Черна гора или Кушадъсъ. Стига да стигнем, де... Един приятел-скептик побърза да предположи, че от Space X веднага ще ни взривят като излезем от орбита, за да излезнат на печалба и да гушнат застраховките.


2) Второ, там, казват, веднъж като кацнем, щели сме да работим като алтави и да строим станции, манции, парници и така нататък. Това вече не е много добре. Вярно е, че на Марс няма много кислород и понякога е жега до изпаряване, сиреч трябва да се строи, ама тия работи туроператорът нека първо да ги уреди, пък после да иска 200 000 долара.


3) Трето, кой, аджеба, ще даде 200 000 долара, за да изкара три-четири месеца парти на космически кораб, а после да работи до живот сред камънак и жупел? Дали ако имаш 200 000 долара, ще ги дадеш точно за това? Трябва да си някой депресант, суициден лузър или неизлечим ексцентрик. Да де, ама тук се появява едно вътрешно противоречие: Кой загубеняк изкарва 200 000 долара и обратното, това значи ли, че ако имаш едни 200 000 долара, си загубеняк!?


4) Четвърто, айде, да речем, ще работим на Марс! Ама ти ако имаш 200 000 долара в джоба си, няма как да осъществяващ квалифициран труд. Щото не знаеш как! Можеш ли, например, да береш ягоди, без да ги смачкаш? Не, разбира се! И как ще се оформят трудовоправните отношения? Ще регистрираме ли трудовите договори в НАП, ще плащаме ли осигуровки? Не за друго, ама един ден ще трябва да вадим УП. Тия работи хората трябва да ги знаят, не на стари години да се влачат със скафандри в тая жега измежду марсианските чиновници.


5) Пето, как ще гласуваме? Къде ще бъдат избирателните списъци? Щото вече е задължително, нямам намерение да ме глобяват. Пък и, да си призная честно, 2023 година искам да гласувам за Бойко, нали тогава щял да се кандидатира! В марсианската избирателна секция!


6) Шесто! Най-важното! Там има ли уай-фи? Плаща ли се? Колко можем да се качим на рутера? Щото ако не се тагнем на Марс във Фейсбука и не съберем 1000 лайка за минута, никъде не тръгвам!


  • Facebook Social Icon
bottom of page