top of page

Бате, дай 5 лв.


- Бате, дай 5 лева. - поде ухиленото и беззъбо цигане.


Батката, видите ли добре сложен анаболен типаж, излязъл току-що от грижливо пастирания си Мерцедес S класа, грижливо обхожда с крайчеца на окото си погледите, събрани в него. Уверявайки се, че публиката му е достатъчно солидна, или ако щете поне многобройна, вади дебелата "мекица", която ползва за портфейл и подава от тестето пари 5-те лв. Всички ахват. И остават възхитени.


Или с други думи - силата на квантовата физика, намерила приложение в уличната просия. Казано просто - ефектът на наблюдаващият, който афектира наблюдаваното. Или иначе - паралелни вселени, слели се в една ултра гига мултивселена, на потенциални възможности случващи се СЕГА. Демек в една друга паралелна реалност батката е подминал нахиленото цигле, забравил за препълнения си джоб. Защото е нямало публика и са липсвали аплодисментите. Алтернативи. И всичките - еднакво възможни. Но това не е плеяда за силата и смисъла на квантовата физика и многопласността на дарителството. Нито пък апотеоз на Айнщайн и купът други учени човъркащи в областта. Камо ли пък ода за уличната просия (която и без това си знаем, че е наказуема грубо и безцеремонно по наказателен ред). Простичката питанка, която се задава е:


"Кой помага? Кога помага? Защо помага? Какво дава? И какво получава, когато дава?"


И тук беззъбият ни приятел с щения за 5 лева отново ни идва на помощ. За да каже и покаже, че всеки акт и проява на милосърдие е скрито-открита форма на задоволяване. Задоволяване на вечния нагон да сме: 1) значими; 2) признати; 3) силни. И ако преобърнем пирамидата на потребностите на Маслоу ще видим че за да мога аз да дам на теб нещо, с което ти да задоволиш твоя си потребност, то автоматически аз заявявам - "аз тази си потребност съм си я задоволил и съм преминал на следващото стъпало. На ти сега на теб - паси". Актът на дарителство понякога се явява най-висш способ за получаване на потвърждение за собствена значимост. Демек - "Аз съм нещо повече от теб, затова само аз на теб мога да дам. Отгоре в хранителната верига съм". Просто. Тъжно. Човешко.


- Бате, дай 5 лева?!

....проява на милосърдие или висша форма на себичност? Отговор няма. И всеки отговор е правилният отговор.
  • Facebook Social Icon
bottom of page