top of page

"Маци, джиджана си....."

Вървиш по улицата. Срещу теб върви позната. Спира те. Оглежда те. Всъщност те е огледала още 50 м. преди периферното й зрение да те е съзерцало. Видяла те е. Фокусирала те е. "Измерила" и "изтеглила" те е. Демек - преценила е редица ВАЖНИ неща като:

колко тежиш,

какви дрехи носиш,

колко е руса косата ти,

колко са бели зъбите ти,

имаш ли "ши" - ша - шу- ше лак

ходиш ли на козметик,

ходиш ли на масаж,

посещаваш ли редовно фитнеса или месата ти се полюшват от августовия пек

и аджеба твоите обувки от новата колекция ли са или ги караш архивно и още си носиш иначе прекрасните такива от миналото лято.

С една дума - станал си гол, както майка те е родила, още преди да си подозрял предстоящата среща с въпросната МАЦИ.

Какво е това сега? Първосигнално припознаване? МАЦИ среща МАЦИ? Борба на тепиха? Архаична спортна злоба? Лицемерия на степан Х. Средство за общуване - от типа "повърхностно ми е", но пък обичам да говоря, защото ми създава звук? Заложено чувство на съдник в душата на всяка жена? Средство за себепознание посредством отграничение от другия? Болезнено съревнование стил "кеч със зъби и нокти" за "по-силната част" от човечеството (защото видиш ли мъжете са ограничен вид на изчезване, записан в червената книга, и на всяка себеуважаваща се жена се пада по 1/8 до 1/15 от подобното мъжко блаженство (сама избираш коя част от 1/15 ще да ти се падне)? Забравяне на будисткото послание, че всички сме съвършени точно и единствено такива, каквито сме? Разгоненост на женската поради хормонален бъркоч, който заплашва при експлозията си да застреля всичко живо наоколо? Бледо припомяне на странно предаване от типа "ПО-По-НАЙ"? Висш форма и крайна проява на най-силно изявена несигурност?

После мацито, което те е видяло на малката улица, се накланя към теб, целува те с яркото си червило по негримираната ти буза и ти казва: "Ах, че хубаво изглеждаш. Отслабнала си. Но пък ти отива." Тук, във всеки индивид, дори и в който сляпо е останало вяло чувство на его се наежва и си казва "Егати, значи трябваше да изгубя онези 5 килограма, за да съм прилично изглеждаща". А другото МАЦИ си казва "Хахахах - хубаво я заблудих, прилича на оглозган скелет, а бюстът й не може и на малкия пръст на новите ми силиконки да стъпи".

С 2 думи - "МАЦИ, МА МНОГО СИ ГОТИНА БЕ"... е онова изречение, което един мъж няма да каже на мъж. Може би и поради всяка една от горепосочените причини. Може би просто някъде в тази объркаността на "божествената" модерност забравихме как да продължим изречението след "ма много добре изглеждаш"? Или пък просто никога не сме знаели как да запълним тишината, която остава след като думите се окажат неспособни да говорят.....

Може би, може би - а за сега "МАЦИ, ДЖИДЖАНА СИ. И МИ ХАРЕСВА НОВОТО ТИ ЧЕРВИЛО!

  • Facebook Social Icon
bottom of page