top of page

Пак ще се срещнем след 10 години...или когато преброихме пилците на лято


Щурците се оказаха прави. Или всъщност бяха ФСБ. Все тая - пак го докарахме до тази гара, пак до този сив площад.


Оказаха се прави - пак сме тук, пак сме си същите. След точно 10 години. Ако си бил К* си останал К*, ако си бил добрушко - си останал добрушко, ако си бил чиче - си станал чиче на квадрат. Същите сме си. И няма промяна. И няма и как да има промяна.


А трябваше ли ни промяна? Или всъщност липсата на промяна си е чиста форма на промяна? Може би липсата на промяна е добрата новина и всички може да си честитим, да извикаме БТВ новините да ни заснемат и да се обадим на бабите да ни гледат по телевизора? Добрите новини, казват, идвали с Мтел. Представители на Мтел липсват обаче. Затова и разговорите са вели - може би нямаме неограничен брой минути, успокоително си мисля аз. Настроението - изкуствено приповдигнато. Прилично на изтъркана реклама на Кока-кола "грабни глътка свежест". Нажеженият августов въздъх някак напомня обаче за задуха, който тегне над масите, а обещаната глътка свежест от американската корпорация така и не дойде.


Мечтите ги няма. Обаче. Някой ги е убил. В последните 10 години. И така, като седнем по лятному да преброим реколтата, се оказва, че някой е орязъл крилата, скъсил е полета, ограничил светогледа. Останали са Чичовците. А за "Чичовците", както добре си знаем, пише само Вазов. Чичовците нямат място в дивия и необуздан живот в преследване на мечтата. А мечтата - мечтата се оказа чайка, която се рее високо и до която не можем да скочим и да се докоснем.


Равносметката - изпити литра ракия, изговорени тон приказки - безполезни и никоку ненужни, порязани мечти, създадени семейства, без близост, направени деца - без презервативи.....и т.н. и т.н. трънки и глогинки.


Това ли остана? До това ли го добутахме? Да гледаме през другия и да оставаме същите? И пак така - до следващите 10 години, пак на тази гара, пак на този сив площад.


Останахме само да изброим летните пилци - летните пилци на отминалите минути. За да се срещнем пак, след още 10 години.


И тогава? И тогава пак ли ще сме си същите?

  • Facebook Social Icon
bottom of page