top of page

Варна - градът на трите В-та


Пристигаш - по стара традиция в 6 сутринта, пресен като репичка скачаш от червения Биомет. Обгръща те летния бриз или изпарения на евтина нафта. Но на теб ти е все тая, важното е че си на МОРЕ. Минаваш с гордо-вдигната глава през всички бакшиши и гордо заявяваш, че всъщност си туземец и нямаш нужда от надутите им таксита. Първата работа, която можеш да намериш, когато стъпиш на морето е .... да видиш морето. И понеже от бакшиши ти е дотегнало се възкачваш на поостарялото си и поръждясало колело. След като установяваш че вместо с гуми същото се е сдобило с мекици за периода на отсъствието ти - влизаш в най-близката бензиностанция. Почваш да развинтваш болтове, балансирайки колело и гумо-надувача (помпа не ми звучи добре, а друга дума за това пособие аз лично не познавам). Мил бензинджия - видно изпитал искрена жал към още по-жалките ти опити да сътвориш от мекиците гуми, те приближава. Първият му въпрос обаче е: "На Вас по потник не Ви ли е студено?". Ами....какво да му кажа "Забравих си балтона вкъщи" смотолевям объркано и свярявам, че още е 17 юли, докато той се захваща с гумо-помпането.


5-минути и 1 лев по-късно гордо караш по най-безумния начин колелото през спящите улици на града. Уникалното на морските градчета е, че не можеш да кажеш че ги познаваш преди да си ги видял рано сутрин. Ама много рано. Толкова е рано, че да си единствена "кола" с остарялото колело по един от уж основните булеварди. И при това хващаш зелена вълна. Дали от скоростта, от ранния час или крякащите чайки едно нещо не дава мира - ликът на Веселин Маринов, който буквално се спотайва във всеки ъгъл от нахиления си плакат "35-години на сцена". Другият лик, който не можеш да подминеш с лека ръка е този на Веселин Марешки. Най-стресиращ е когато го "срещнеш" разтегнат върху 6-етажна сграда на бул. Вл. Варненчик. Прекалено рано е обаче и нито една от аптеките му не работят.

Всичко това обаче те довежда до извода, че има нещо закодирано във всичко започващо с "В" в този град. Ако да работеше една от множеството съдебни палати - би се прекръстил. НА ВЕСЕЛИНКА. ПРИМЕРНО!


Но още е прекалено рано....и дори Плевенските закуски на Варна спят!

  • Facebook Social Icon
bottom of page